Vormen van herinneren

Vormen van Herinneren in Vlaardingen is er voor iedereen die zijn of haar doden wil gedenken. Het maakt daarvoor immers niet uit waar deze begraven of gecremeerd zijn. Stichting Flagen richt tijdens dit evenement de begraafplaats gastvrij in met belevingsplaatsen en warmteplekken. Een warmteplek is ingericht door een maatschappelijke organisatie, Leger des Heils, Lucas Cooking of een uitvaartbedrijf. U vindt daar een warm vuur, iets te eten, muziek, te drinken en vooral zomaar even een praatje. Een belevingsplaats is een ruimte op de begraafplaats die door een kunstenaar is ingericht. U kunt daar verhalen delen, herinneringen laten komen of zomaar een luisterend oor vinden. Wie naar Vormen van Herinneren komt, kan verschillende herdenkingsvormen kiezen.
Een aantal voorbeelden zijn: verlicht het graf dat u wilt bezoeken. Nodig uw dierbaren uit, schenk wat te drinken, en vertel verhalen. Richt de omgeving van het graf in, zoals u dat zou willen.

Als er op deze begraafplaats geen graf is dat u kunt bezoeken, laat u dan leiden door de belevingsplaatsen. Neem een lapje stof mee, laat een naam zingen, maak zelf iets moois, of kom zomaar dwalen. Wanneer u een ‘lapje grond’ wilt om iets te doen, neem dan even contact op met de organisatie.

Vanaf 2012 zal de stichting het evenement jaarlijks afwisselend organiseren op de begraafplaatsen Emaus en Holy. We vinden het bijzonder dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan het gedenken.

Comments are closed.